Strasbourg az Indexnek és az MTE-nek adott igazat kommentügyben

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2013-ban elutasította egy észt hírportál, a Delfi beadványát, mely azt kifogásolta, hogy a portált működtető cégnek jogi felelősséget kellett viselnie (és kártértést kellett fizetnie) személyiségi jogot sértő kommentek miatt. Az ítéletet az EJEB legfelső fóruma, a Nagykamara 2015-ben helyben hagyta.

Ma hozták nyilvánosságra az EJEB legújabb kommentügyi ítéletét. Az ügyben az Index kiadója és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete volt a beadványtevő. A beadvány szintén azt kérte, hogy a bíróság mondja ki: a szólásszabadsághoz való jog aránytalan sérelmét jelenti, ha egy portál illetve egy egyesületi blog jogi felelősséggel tartozik moderálatlan kommentekért.

Az ítélet szerint a magyar ítéletekkel valóban sérült az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikke, ami a kifejezés szabadságának gyakorlását garantálja.

Első olvasatra az ítélet két legfontosabb eleme, azok a pontok, amelyek miatt a Delfi-üggyel ellentétes megállapításra jutott a bíróság:

  • az inkriminált kommentek valóban jogsértőek voltak, de nem érték el a gyűlöletbeszéd szintjét (ez a Nagykamara Delfi-ítéletében kulcsmomentum volt),
  • a magyar bíróságok egyáltalán nem vizsgálták, hogy ítéleteik hogyan hathatnak az internetes szólásszabadság általános viszonyaira, merev módon, csak a személyiségi jogok védelme alapján vizsgálták az ügyet, a szemben álló alapjogok közötti valódi mérlegelésre-egyensúlyozásra nem kerítettek sort.

(Az ítélet és a róla szóló strasbourgi sajtóközlemény közvetlenül nem linkelhető, de az EJEB oldalán a friss ítéletek között könnyen megtalálható.)

1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Nyert az MTE és az Index Strassbourgban – fordulat az online szólásszabadság ügyében | Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s