Kevesebb előírás vonatkozna a nyomtatott és online sajtóra a médiatörvény-módosítási javaslat szerint

Felkerült a parlament honlapjára “a médiaszolgáltatásokkal és sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat, előadó dr. Navracsics Tibor. Az Alkotmánybíróság tavaly decemberi döntésében 2012. május 31-éig adott határidőt az országgyűlésnek, hogy módosítsa a kifogásolt, de nem egyből megsemmisített törvényi részeket. A módosítási javaslat innen letölthető.

Első átolvasásra ezek tűntek fel:

A módosítás nem venné ki teljesen a sajtótermékeket (tehát a nyomtatott és internetes lapokat) a médiatörvények hatálya alól, de tovább szűkíti a betartandó előírások körét.

A módosítások egy jelentős része az újságírói forrásvédelmet bástyázná körül a korábbinál jobban és egyértelműbben.

Gyorsértékelésem szerint életszerűbbek, alkalmazhatóbbak lennének a nyilatkozat visszavonására vonatkozó szabályok. UPDATE 2012-05-15: Az általam olvasott első részletesebb szakmai értékelés szerint a javasolt módosítás a nyilatkozat visszavonása esetében kivenne korábban meglevő, a sajtót és a nyilvánosságot támogató garanciákat, és általában megnehezítené a sajtó számára élő emberek bemutatását. Vistzont vitás esetekben nem a Médiatanács, hanem a bíróság döntené el, hogy visszaélt-e a média a nyilatkozat közlésére vonatkozó beleegyezéssel, vagy sem.

Teljesen kikerülne az az előírás, mely szerint a “médiatartalom nem lehet alkalmas a magánélet megsértésére”.

Körvonalazottabbak és szűkebbek lennének a médiabiztos (ombudsman) hatáskörei és eszközei, egyértelmű, hogy nem hatósági jogkört gyakorol, hanem egyfajta mediátor lehet a média és annak fogyasztói között. Egyértelmű lenne, hogy a biztos nem arra való, hogy egyéni problémákkal foglalkozzon, hanem “a nézők, hallgatók, olvasók jelentős részét érintő” ügyekben léphet fel.

A módosító indoklásában (amit érdemes elolvasni) több ponton szerepel, hogy a polgári és büntetőjogi védelem elegendő az emberi jogok megfelelő védelmére a sajtótermékeket illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s