Az országimázs-PR leváltja a tudósítókat

Beware PR men bearing dictators’ gifts | Nick Cohen | Comment is free | The Observer.

Hopp, ezt nem láttam eddig. Számos ponton vitatható, de nagyon érdekes cikk, ami azzal indul, hogy Balog Zoltán államtitkárt (mindjárt minisztert) egy angol PR-cég roadshow-ztatjaLondonban, és oda fut ki, hogy a hagyományos médiát világszerte uraló córesz közepette a szerző által autokratának tartott kormányok (Azerbajdzsán, Oroszország, Magyarország) eséllyel vetnek be ilyen kommunikációs eszközöket. Merthogy egyre kevesebb pénz van arra, hogy profi újságírók tudósítsanak a világból. (És Murdoch még azt is elérte a brit kormánynál, hogy csökkentsék a BBC költségvetését!)

“A test will come on 10 May when Balog arrives in Britain. If you hear a minister or pundit opine that the complaints about Hungary’s politicians are mere leftist hysteria, you will know what has happened.”

1 hozzászólás

  1. RickyTerror

    Kadhafi anno viszonylag sikeresen próbálta meg magát átpozícionálni terrorista vezérből szalondiktátorrá, méghozzá profi PR-ügynökségeken keresztül vezető nyugati értelmiségiek bevonásával (Giddens és az egész LSE is valamilyen szinten benne volt). Persze nem direkt megrendelésekről, hanem pazar tanulmányutakról és kedves Patyomkin-látogatásokról volt szó, melyekből azután barátságos cikkek születtek az amerikai/brit közvélemény megpuhítására. Úgy emlékszem, a Columbia Journalism Reviewban volt erről egy fasza cikk, de most hirtelen nem találom.

    OK, a legvégén Kadhafi bebukta, de ehhez már tényleg ágyúznia kellett a népet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s